5 combinații de droguri mortale

În ciuda etichetelor de avertizare privind sticlele de prescripție pentru pilule și a rapoartelor frecvente de supradoze de la celebrități, oamenii nu iau în serios riscurile de combinații de droguri care pot fi, de foarte multe ori, fatale. Medicamentele cu prescripție și alcoolul sunt legale, deci trebuie să fie în siguranță, nu? Puțini oameni le consideră chiar „droguri”, dar împreună sunt responsabile pentru mii de decese care ar putea fi prevenite în fiecare an.

În timp ce alcoolul și medicamentele pe bază de prescripție medicală sunt printre cele mai frecvente și periculoase, alte tipuri de interacțiuni pot, de asemenea, să pună în pericol viața, inclusiv interacțiunile dintre suplimentele pe bază de plante sau dietetice, drogurile ilegale, medicamentele fără prescripție medicală și chiar unele alimente.

Anumite medicamente au o funcție similară și pot crește efectele celeilalte, riscând efecte secundare severe sau supradozaj, în timp ce altele reduc sau blochează efectele altor medicamente, determinând unul sau ambele medicamente să nu funcționeze conform destinației.

Combinațiile periculoase de medicamente reprezintă o preocupare deosebită în rândul adulților cu vîrsta de 50 de ani și peste, care au mai multe șanse de a lua o varietate de medicamente pentru diferite afecțiuni și ale căror organisme sunt mai sensibile la efectele drogurilor. Având în vedere că mai mult de jumătate dintre adulții în vârstă iau cinci sau mai multe medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, medicamente fără prescripție medicală sau suplimentele alimentare în fiecare zi, riscul unei interacțiuni medicamentoase adverse este ridicat.

Deși există zeci de combinații de droguri care prezintă riscuri, aici sunt șapte dintre cele mai importante amenințări care trebuie evitate:

# 1 benzodiazepine și alcool

Luați în considerare acest scenariu obișnuit: O persoană care caută o scutire de la stres bea alcool, apoi ia o benzodiazepină (cum ar fi Xanax, Klonipin, Valium sau Ativan) pentru că doresc să adoarmă. Deoarece medicamentul nu este absorbit destul de repede, ceea ce întârzie ameliorarea, persoana bea mai mult. O altă situație tipică este ca un individ să uite câtă cantitate de medicamente pe bază de rețetă a luat, deoarece memoria lor este afectată de alcool.

Pericolul este că atât alcoolul, cât și benzodiazepinele acționează ca deprimanți în sistemul nervos central al organismului și cresc sedarea. Acest lucru poate duce la amețeli, confuzie, tulburări de memorie, iritabilitate crescută și agresivitate, pierderea conștienței și comă. Singur, benzodiazepinele prezintă un risc mic de supradozaj, dar când sunt amestecate cu alcool, combinația poate fi letală.

# 2 opiacee și alcool

O altă clasă de medicamente combinată frecvent cu alcoolul sunt opiaceele, cum ar fi heroina, morfina, codeina, OxyContin și Vicodin. În multe cazuri, individul ia un analgezic de opiacee pentru a gestiona durerea dintr-un accident sau rănire și găsește o mai mare ușurare (și chiar un sentiment de euforie) atunci când se completează cu alcool. Combinarea acestor medicamente îmbunătățește efectul sedativ al ambelor substanțe, crescând riscul depresiei respiratorii și supradozajului.

# 3 antidepresive și alcool

Alcoolismul și depresia sunt tulburări frecvente care apar în mod obișnuit, ceea ce pune persoanele cu risc crescut de interacțiuni între alcool și medicamente antidepresive, cum ar fi Prozac și Elavil. Efectele pot include tulburări de gândire, tensiune arterială periculoasă, simptome depresive intensificate și deces.

#4 Stimulentele și alcoolul

Stimulanții cum ar fi Ritalin, Adderall, metamfetaminele, speed și cocaina maschează efectele alcoolului, ceea ce poate determina consumatorii să bea mai mult decât intenționează. Acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale, precum și la supradoze atunci când alcoolul și cocaina sunt amestecate. Deoarece clasa stimulatoare de droguri include și cofeina, nicotina, pilulele de dietă și anumite remedii reci și decongestionante, poate fi periculos să folosiți aceste produse când consumați alcool (în special în cazul în care vă urcați la volan).

# 5 Warfarină și Aspirină

Combinarea warfarinei cu aspirina poate crește semnificativ riscul de sângerare. Riscul este chiar mai mare atunci când este luat cu usturoi sau legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, broccoli, varza sau varza de Bruxelles.