Cum ii ajuta cursurile de inot pe copiii cu nevoi speciale?

Daca micutul tau are nevoi speciale (sindrom Down, autism, probleme senzoriale, ADHD sa probleme locomotorii), cu siguranta vei vrea sa il integrezi intr-un program de inot special. Inotul este important si aduce o multitudine de beneficii.

Alege cursuri de inot pentru copii cu probleme si vei descoperi cum stilul de viata al copilului tau se va imbunatati vizibil. Acest sport va contribui la dezvoltarea lui fizica si psihica si ii va oferi un plus de incredere in fortele proprii.

Cum invata copiii cu probleme sa inoate?

Uneori, este mai usor pentru cei mici sa vada miscarile decat sa le auda de la instructor sau sa le citeasca intr-o carte. De aceea, e bine ca, inainte de a incepe cursurile, sa vina la bazin si sa urmareasca un curs pentru a se obisnui cu atmosfera si cu modalitatile de abordare. Suportul vizual este un plus, astfel ca e bine sa incerci sa ii arati si acasa desene care l-ar putea ajuta sa se dezvolte si sa prinda curaj.

Pentru copiii cu autism sau cu probleme senzoriale, o clasa de inot obisnuita poate fi destul de solicitanta si coplesitoare. De aceea, ei au nevoie de o serie de accesorii, care sa ii ajute in timpul cursurilor. Intre acestea, cele mai populare sunt mingile de stoarcere, care il vor ajuta sa se concentreze asupra procesului.

Poate deveni destul de dificil pentru parintii copiilor cu nevoi speciale sa gaseasca activitati recreative, care sa ii ajute pe acestia sa se concentreze pe capacitate si nu pe incapacitate. Obiectivul cursurilor de inot este acela de a simplifica aceste nevoi si de a-i determina pe toti copiii sa iubeasca acest sport.

Stabileste obiective pentru copilul tau. Pentru asta, este ideal sa tii un raport trimestrial de progres, in care parintii sa evalueze progresul copiilor, iar acestia sa se orienteze catre atingerea diverselor obiective, care pot fi stabilite impreuna cu instructorul.

Nevoile speciale cer rabdare si intelegere atat din partea instructorului, cat si din partea parintilor. Avand in vedere ca nu toti invata in acelasi ritm, rabdarea este cheia. Inotul este o activitate ideala pentru copii, mai ales pentru cei cu nevoi speciale pentru ca poate descoperi abilitati si talente ascunse. Trebuie sa ne concentram pe atentie si spirit pozitiv.

Flexibilitatea este iarasi foarte importanta. Instructorul trebuie sa fie deschis la diverse modalitati de invatare. Pornind de la principiul ca fiecare copil are nevoile lui, cursurile trebuie sa fie orientate catre nevoi speciale.

Nu il obosi. Nu opta pentru clase de inot prea lungi. Copilul trebuie sa primeasca atentie individuala. Copiii merg la cursuri de inot pentru a-si imbunatati abilitatile fizice, psihice, dar si pe cele sociale. Aceasta este totodata o modalitate de a se distra si de a invata diverse mecanisme de control.

Asadar, indiferent daca ai un copil perfect sanatos sau unul cu probleme speciale, opteaza pentru cursuri de inot pentru copii, care ii vor dezvolta intelectul, gandirea, dar si corpul. Va invata cum sa isi controleze toate miscarile si cum sa se adapteze diferitelor contexte si situatii. Cea mai buna decizie pentru sanatatea copilului tau este reprezentata de practicarea unor cursuri de inot.