De ce nu ai cont de Facebook?

Când am pus pariu cu Vladen că Rudolph va răspunde în maxim 30 de cuvinte la întrebarea: tu de ce nu ai cont de Facebook?, am știut că voi pierde. Să fim serioși, Rudolph nu răspunde decât excepțional în maxim 30 de cuvinte. El începe cu o explicație simplă la o problemă, după care îți face o scurtă recapitulare a istoriei acelei probleme așa cum se dezvăluie aceasta pe Wikipedia, după care trece la explicații privind explicațiile oferite, ceea ce, din câte știu eu, se numește meta- explicație. Nici măcar un geniu al conciziei lingvistice nu ar reuși să facă așa ceva în doar 30 de cuvinte!

Deci cine mă bănuiește de naivitate face o mare greșeală! Estimasem că există șanse mici să pierd pariul, chiar și în fața Vrăjitorului din Geneva! Sincer, abia așteptam să-l zgândăr un pic pe acest erudit al blogosferei care, în ultima perioadă, datorită unor motive numai de el știute, nu ne prea mai delectează cu articole despre aproape nimic, dar care au un efect narcotic asupra oricărui psihic stresat!

Rudolph, iată câteva posibile motive pentru care cineva nu are cont de Facebook:

1. Persoana este foarte urâtă. Nu vrea să fie văzută de cunoscuți. Cunosc eu însămi o astfel de persoană care s-a  îngrășat enorm din motive medicale.

Soluția: nu pui poze cu tine. Pe Facebook poți pune poze cu pisicuțe, cățeluși și alte mii de orătănii. Nu-ți pune nimeni pistolul la tâmplă dacă spui că ești Coana Veta din Cucu Măcăii și pui poză cu păunul auriu clocindu-și ouăle.

2. Persoana este foarte ocupată. Muncă, familie, obligații. Stres cotidian cât cuprinde. Nu are timp fizic pentru a pierde vremea pe Facebook.

Soluția: să înțelegi că dacă nu ai timp de Facebook, e ca și cum nu ai avea timp pentru tine! Eliberează-te de sclavia celorlalți! Înțelege că ai dreptul la un timp doar al tău! Fă-ți un cont de Facebook în care ești contele de Monte-Cristo!

3. Persoana nu se pricepe la tehnologie. Degetele boante și lipsa de abilități tehnice îl/o face inaptă pentru o rețea de socializare cu fițe. Omul se simte ca un tractor debusolat într-un câmp de lăcrămioare.

Soluția: babele cu batic în cap și telefon de ultima fiță nu sunt ficțiune! Dacă toți maneliștii și toate siliconatele pot întreține o pagină de Facebook, de ce nu ar avea și Omul din Peșteră un cont? Tot ce are nevoie este o tastatură pe măsura mâinilor sale și răbdare. Și de Facebook în limba română.

4. Omul vrea să fie independent. Nu vrea să știe lumea unde e, cu cine, câți ani are, nu vrea să fie văzut când intră și când iese, locația sa probabilă și să fie agățat de cunoscuți indiscreți.

Soluția: ignori pe toată lumea. Nu completezi profilul cu date reale. Te împrietenești doar cu persoane cunoscute. Nu porți discuții în privat. Vienela chiar a povestit despre câtă neplăcere pot aduce discuțiile personale pe chat. Facebook este o platformă de socializare, nu de povești adevărate sau confesiuni lacrimogene.

Este oare obligatoriu să avem cont de Facebook? Este viața mai bună dacă ai cont de Facebook? Într-un fel, da! Pentru profesioniștii imaginii, artiști, entertaineri, un cont de Facebook este gratuit și oferă enorm de multă promovare. Pentru oamenii normali, ale căror rude sunt împrăștiate în toate colțurile lumii, este o metodă de a rămâne cumva în sânul familiei, de a vedea poze cu cel mic pe care îl văd doar în poze și odată pe an în realitate. Pentru persoanele discrete, este o metodă de a ști multe despre ceilalți și de a rămâne în anonimat.

Pe Facebook nu găsești doar persoane, ci și companii sau soluții la probleme pe care nu ști cum să le rezolvi în realitate. Când nu ști cui să te adresezi într-o instituție, pui o întrebare în public, pe Facebook. Vei primi răspuns oficial dar și un răspuns din partea celorlalți.

Tot aici poți găsi pagini de învățare a unei limbi străine, comunități de persoane cu diverse interese și paginile magazinelor de pantofi preferate, unde te poți uita în neștire fără să te vadă nimeni, ceea ce nu e cazul în viața reală.

De ce nu are Rudolph cont de Facebook? Habar nu am. Nici măcar nu sunt sigură că nu are. Poate are dar nu vrea să-l folosească cu oricine. Este treaba lui la urma urmei, cum zice Vladimir. Dar eu am pierdut un pariu și iacă-mă-s achitată de pedeapsă…sper!