De ce sunt asa scumpe laptopurile business?

Ma uitam astazi peste un review la un laptop HP 8570p si ma intrebam de ce editorul insista asupra faptului ca ar fi un laptop din seria Business. Ba chiar am vazut si categoria celorlalte laptopuri business aici: www.celmaibunlaptop.ro.
Sa fiu sincer nu am ramas extrem de uimit, in mare parte sunt modele de la producatori precum Dell, Lenovo sau HP – branduri destul de cunoscute pentru calitatea, in general, a produselor comercializate.

Usor, usor am inceput sa ma lamuresc care sunt componentele de pret care fac ca aceste serii de laptopuri, cum este EliteBook-ul prezentat mai sus in link, sa vina cu un pret mai maricel si am sa va lamuresc si pe voi. Este un pic de economie de piata, locul in care se intalneste cererea cu oferta.

Componentele in general ale unui astfel de laptop sunt, sau ar trebui sa fie, mult mai atent selectionate. Adica la aceste notebook-uri nu mai avem parte de plastic ieftin ci se merge fie pe o constructie solida, fie pe metale – cum ar fi aliajul ultra-popular de magneziu-aluminiu, cu care sunt prezente majoritatea ultrabook-urilor de astazi, fie ca vorbim de Acer, Asus sau de coreenii de la Samsung.

Configuratia la fel cum se prezinta in articol nu este una care sa uimeasca un gamer insa se utilizeaza materiale de cea mai buna calitate atunci cand vine vorba de asamblare, pana si cablurile sunt altele. De curiozitate am desfacut laptopul meu si am vazut ca este construit in graba, ceea ce la modelele din gama EliteBook chiar nu e cazul. Astfel se explica diferenta de performante la benchmark al sistemelor identice si practic pe aceeasi analogie merge si Apple.

De asemenea un laptop business trebuie sa ia fata. Nu trebuie sa fie extrem de usor insa trebuie sa fie bine inchegat, balamalele sa fie durabile – se stie ca un laptop de acest gen se inchide si se deschide prin natura utilizarii mult mai des. In momentul in care scoti pe masa la o intalnire de afaceri un laptop business acesta trebuie sa ofere un look profesional si sa se incadreze intr-un anumit mediu.

Un alt lucru extrem de important este securitatea datelor – majoritatea acestor notebookuri vin cu cititor de amprenta si alte protocoale de securitate interne, fie software sau hardware. Conectivitatea iarasi este extinsa, sunt singurele laptopuri la care mai intalnim modem 3G incorporat de exemplu.

In concluzie consider ca daca te intrebi de ce sunt scumpe laptopurile business, cel mai probabil nu te incadrezi in targetul acestui segment si as recomanda mai degraba segmentul de laptopuri multimedia sau un ultrabook pentru mobilitate.

In realitate preturile din aceasta directie pot sa fie cum vrea vanzatorul, utilizatorul avansat business nu se uita neaparat la pret atunci cand vrea in laptop un partener durabil si pe care sa se poata baza. Concurenta este strict intre magazinele online pentru a lua fata achizitiei in detrimentul concurentilor care vand acelasi produs. Aici nu mai conteaza daca modelul este mai scump cu cateva sute de lei in alta parte ci extra serviciile oferite de vanzator, garantia faptului ca isi onoreaza contractul de achizitie si garantie pe termen lung.