Despre inteligența emoțională

emotional intelligence

Inteligența emoțională a fost definită: capacitatea de a fi conștientă, de a controla și de a exprima emoțiile și de a trata relațiile interpersonale și conflictele cu empatie și abilități.

Cercetarea ne spune că persoanele cu EQ înalt au multe avantaje și beneficii în viață. De asemenea, unii oameni au mult mai mult EQ decât alții.

Mulți oameni se simt mai degrabă confuzi de conceptul de EQ. Este natural să ne întrebăm cum se obține EQ. Ne-am nascut cu EQ deja stabilit? Și de ce unii au un EQ ridicat, iar unii oameni nu? Și, probabil, cea mai importantă întrebare a tuturor: Putem să creștem EQ-ul nostru?

Ne-am nascut cu EQ?

Răspunsul este: „Poate, oarecum”. Puține lucruri sunt pur genetice, iar EQ nu face excepție. Sigur, unii copii se nasc, fără îndoială, cu o tendință mai naturală față de conștientizarea și capacitatea emoțională pentru gândirea abstractă, ambele făcând mai ușor să înveți și să înțelegi emoțiile.

Dar în ceea ce privește natura / îngrijirea, în mod clar hrănirea este extrem de importantă.

Rolul părinților în EQ

Copilăria este un teren de formare pentru inteligența emoțională. Când părinții dvs. văd ceea ce simțiți și răspundeți la sentimente, ei vă ajută să le gestionați, astfel, aflați că simțiți diferite emoții. Învățați să identificați ceea ce simțiți și de ce ați putea simți acest lucru. Ei vă învață cum să înțelegeți de ce faceți ceea ce faceți și, de asemenea, deduceți și motivele pentru acțiunile acestea.

Părinții conștienți și pricepuți din punct de vedere emoțional fac toate cele de mai sus, firește. Deci au tendința de a crește copiii cu EQ înalt. Dar, din păcate, contrariul este, de asemenea, adevărat. Atunci când părinții dvs. nu sunt conștienți sau calificați din punct de vedere emoțional, nu obțineți ceea ce aveți nevoie pentru a învăța abilitățile de EQ.

Atunci când emoțiile dvs. nu sunt observate, validate sau abordate suficient în copilărie, emoțiile dvs. devin automat blocate la vârsta adultă. Efectele acestei lipse de cunoștințe asupra fiecărei zone a vieții adultului neglijat emoțional sunt mult mai severe decât cele realizate de majoritatea oamenilor.

Lipsa unui EQ solid face dificilă rezolvarea situațiilor în care aveți sentimente sau când este vorba despre o altă persoană. Deci, este mult mai probabil să ignorați problemele, să răniți sentimentele altora sau să luați decizii pe care le veți regreta mai târziu.

Deci, deși nu sunt vizibile, efectele unei EQ scăzute sunt atât de importante încât le-am comparat adesea cu cele ale unei dizabilități fizice, cum ar fi un membru lipsă.