Efectul placebo poate funcționa ca intervenție psihologică

Efectele placebo nu mai sunt doar pastilele de zahăr ca tratament medical – placebo-ul poate funcționa și atunci când efectele psihologice le sunt atribuite.

Psihoterapia și placebo sunt ambele intervenții psihologice care nu numai că au efecte comparabile, dar se bazează și pe mecanisme foarte asemănătoare. Ambele forme de tratament sunt puternic influențate de relația dintre pacienți și cei care le tratează, precum și de așteptările de recuperare.

În timp ce cercetarea placebo se axează în principal pe un model biomedical – o pastilă inertă este prevăzută cu o rațiune medicală, care produce un efect coerent – puțin se cunoaște despre efectul placebo-ului furnizat cu o rațiune psihologică.

Cercetătorii au descoperit că placebo poate avea efecte mai ales atunci când i se atribuie efecte psihologice specifice.

În trei experimente independente cu 421 de participanți sănătoși, anchetatorii au descoperit că explicația a jucat un rol-cheie atunci când a fost administrată o intervenție placebo. Iar relația dintre cercetători și participanți influențează eficacitatea placebo.

Cercetătorii au folosit culoarea verde ca și placebo în experimentele video. După ce au vizionat videoclipurile, participanții și-au evaluat condiția subiectivă cu chestionare în câteva zile. Rezultatele au arătat că placebo a avut un efect pozitiv asupra bunăstării participanților atunci când a fost prescris împreună cu o narațiune psihologică și în contextul unei relații amicale.

Faptul că placebo-ul psihologic poate avea efecte semnificative nu este important doar pentru înțelegerea intervențiilor psihologice. El provoacă atât cercetarea cât și practica clinică pentru a aborda aceste mecanisme și efecte, precum și implicațiile lor etice.