Espressor sau cafetiera – care e diferenta?

Un espressor, dupa parerea mea, e o investitie ce merita facuta, poate cea mai buna investitie pe care o poti face in plus fata de electrocasnicele standard dintr-o casa. Cu toate acestea, cumpararea unuia bun te poate costa mult, mai mult decat o cafetiera.

Poate ca ai fost de cateva ori confuz si te-ai intrebat care e diferenta dintre un espressor si o cafetiera. Nu esti singurul, sa stii. De fapt, ca sa sarim putin peste particularitatile care le fac sa fie unice, va spun ca finalul aduce cam acelasi efect: bautura aia care ne trezeste, ne dinamizeaza si ne face sa vedem altfel ceea ce ne inconjoara dimineata.

Mecanismul de extractie si preparare a cafelei

Vorbim acum de doua aparate care au principii de functionare destul de diferite. Pentru a prepara un espresso, care atinge temperatura de fierbere, trece fortat prin cafeaua macinata din recipientul de cafea cu o presiune destul de mare. Presiunea ideala pentru ca bautura sa iasa perfect este de 9 bari, insa cele mai multe dintre espressoarele moderne sunt echipate cu o pompa cu presiunea de 15 bari.

O cafetiera buna(gasesti aici gateva modele) trece apa prin cafeaua macinata la baza careia se afla un filtru cu rolul de a tine resturile de cafea, in timp ce aroma si gustul din boabele macinate se amesteca cu apa si ajung intr-un recipient separat. Presiunea unei cafetiere este cu mult mai mica fata de cea a unui espressor, unii estimeaza ca ar fi vorba de o presiune de aproximativ 1 bar.

Timpul de extractie difera foarte mult intre cele doua, dar si cantitatea. Un espressor are nevoie de cel mult 30 de secunde pentru a face o cana de cafea, in timp ce o cafetiera ar avea nevoie de mai mult timp, insa si cantitatea este mai mare.

Capabilitatea de macinare a boabelor de cafea

Pentru a face o cafea perfecta sau un espresso perfect, sunt cateva variabile care au un rol important in acest proces. Printre acestea se numara si calitatea si prospetimea boabelor de cafea si a transformarii lor in cafea macinata.

Ideal ar fi ca boabele sa fie macinate imediat inainte de a fi transformate in cafea. Orice tip de boabe de cafea ar trebui sa fie potrivite pentru espressoarele moderne, insa unele inca mai au anumite conditii pentru ca rasnita incorporata sa functioneze optim.

Rasnita, fie ea incorporata sau nu, trebuie sa macine boabele foarte bine. Degeaba ai unul dintre cele mai bune espressoare, daca rasnita acestuia transforma boabele intr-o cafea care are aceeasi calitate precum cea ambalata si comercializata.

Leave a Reply