Fapte despre tulburarea bipolară

Astăzi vreau să ofer câteva informații de bază despre tulburarea bipolară, oferind zece fapte ca punct de plecare de bază. De aici voi continua acest lucru în câteva idei despre diverse aspecte ale tulburării în detaliu.

 1. Tulburarea bipolară este o tulburare de dispoziție
Tulburarea bipolară este o boală psihică de-a lungul vieții. Tulburarea implică schimbări de dispoziție care se balansează între doi poli, de la depresie severă până la manie sau hipo-manie.

2. Depresia este mai mult decât să te simți trist
Starea de spirit depresivă este starea de spirit scăzută, dar nu este doar tristețe, sunt mult mai multe simptome implicate. Simptomele depresive includ oboseala, până la punctul în care este greu să funcționezi deloc uneori și, odată cu aceasta, scade nivelul de funcționare sau de activitate; schimbările în modurile de somn sunt frecvente; sentimente de disperare și lipsă de speranță; unii oameni pot experimenta rău de sine și idei sau acțiuni sinucigașe; probleme cu menținerea sarcinilor zilnice; probleme de concentrare asupra lucrurilor, printre multe altele.

3. Mania sau hipomania este mai mult decât să te simți fericit
Mania este clasificată ca o stare de spirit foarte ridicată; hipomania este o formă mai puțin severă de manie, dar are multe dintre aceleași simptome. Mania nu se simte pur și simplu ca fericirea, aceasta te face să vorbești foarte repede; realizarea de mari planuri; având multă energie; creșterea nivelului de activitate; dormind foarte puțin; implicarea în comportament riscant și potențială psihoză.

4. Tulburarea bipolară nu este rară
Tulburarea este departe de a fi rară; de fapt, 1 din 100 de persoane sunt susceptibile să apară simptome bipolare la un moment dat al vieții lor.

5. Există patru tipuri de bipolari
Bipolaritatea este o tulburare complexă și există, de fapt, patru tipuri diferite de tulburare. Primul tip implică stări de spirit care trec de la depresie la manie plină de suflare. Al doilea tip implică stări de spirit care trec de la depresia severă la hipomanie, o formă mai puțin severă de manie. Ciclotimia are simptome foarte similare cu cele ale unuia și bipolarului, dar într-o măsură mai puțin severă. În cele din urmă, nu avem alte tulburări bipolare specificate și conexe, ceea ce înseamnă că simptomele bipolare sunt prezente, dar nu se potrivesc cu oricare dintre categoriile anterioare menționate.

6. Sunt posibile episoade mixte
Episoadele mixte sunt un amestec de simptome atât depresive, cât și maniacale sau hipomanice și pot fi foarte tulburătoare. Se pot întâmpla la orice persoană cu bipolare și sunt destul de frecvente să fi avut experiență cel puțin o dată dacă aveți tulburarea. Un exemplu al modului în care puteți experimenta simptome depresive și maniacale simultan este faptul că este posibil să aveți o dispoziție foarte scăzută, dar în loc să vă simțiți lipsiți de energie, vă simțiți plini de energie, foarte agitați, anxioși și confuzi.

7. Se poate produce ciclism rapid
Ciclismul rapid este atunci când stările tale de spirit se balansează între cele două extreme într-un ritm mult mai rapid, mult mai regulat până la punctul în care starea ta de spirit se poate schimba între zile sau chiar ore, în funcție de persoană. Mai multe cercetări se fac în continuare cu privire la ciclism rapid și dacă acesta este un tip separat de tulburare bipolară.

8. Este nevoie de mult timp pentru a fi diagnosticat
În medie, este nevoie de peste zece ani pentru a fi diagnosticat cu tulburare bipolară și îmi imaginez pentru o mulțime de oameni că durează și mai mult. Poate dura mult timp să fie luat în serios de către profesioniști și chiar și atunci când sunteți, este o călătorie lungă de a fi monitorizați și evaluați înainte de a fi siguri de un diagnostic.

9. Este adesea diagnosticat greșit
Este într-adevăr obișnuit să vi se administreze mai multe diagnostice greșite înainte de a obține dreptul corect al bipolarității. Unele dintre simptome pot reflecta alte boli mentale și adesea puteți avea alte afecțiuni comorbide alături de bipolaritate, care pot face lucrurile și mai confuze.

10. Nu se cunoaște care sunt cauzele bipolarității
Încă nu există un răspuns definitiv cu privire la cauzele acestei afecțiuni, dar există factori care pot face mai probabil ca acesta să apară și care contribuie în parte la apariția tulburării. Acestea includ factori genetici, este mai probabil să aveți tulburarea dacă cineva din familia dvs. o are; trauma din copilărie poate fi un factor important, iar traumele sau evenimentele de viață stresante în orice etapă din viața ta pot influența începutul simptomelor. Cercetările sunt încă în derulare în legătură cu chimia creierului și cauza principală a tulburării.