Hai să inventăm stereotipuri despre stereotipuri

Am citit azi- de fapt am recitit- un material despre stereotipuri și cum au studiat oamenii deștepți numiți sociologi aceste cogniții sociale care limitează la câteva caracteristici un întreg grup social. Adică nemții sunt riguroși și serioși, românii sunt ospitalieri, francezii sunt iubăreți, etc. Femeile sunt emotive și bărbații sunt raționali. Tinerii sunt progresiști iar bătrânii sunt tradiționaliști. Etc.

Ei bine, prin anii 30 niște băieți deștepți au pus mâna și au început studiul stereotipurilor pe care oamenii le au despre alți oameni. Cum au făcut asta, ascultați aici:

Au pus o coală albă în fața unor indivizi și le-au cerut să scrie un anumit număr de caracteristici ale persoanelor de diverse naționalități, precum ruși, turci, indieni, nemți, etc. De aici au dedus cercetătorii că oamenii cred că nemții sunt harnici în proporție de 60% iar negrii sunt văzuți ca puturoși în proporție de 76%. Cifrele sunt aleatorii. Așa au început cercetătorii să studieze stereotipurile, adică cerând oamenilor să gândească stereotip. Păi logic că oamenii le-au dat cercetătorilor ce au cerut, că doar nu era să se ridice toți în picioare în anii 30 și să spună: alo, nenea cercetătorule, dar matale, care îmi ceri să exprim o nație în câteva cuvinte, nu cumva încurajezi o gândire stereotipă, și nu doar că o încurajezi, ci o creezi?

E ca atunci când 90% din deținuți au admis că majoritatea infracțiunilor au fost inspirate de mass-media, care cică face prevenire de infracțiuni :))

Pentru că eu știu un lucru: când spun că am observat că bărbații peste 40 de ani au tendințe de îngrășare, îmi sar în cap toți cu contraargumente, exemple de frați, vecini sau soți care sunt supli și după 40 de ani. Din aceste motive, nu cred că oamenii au tendința de a gândi stereotip, dimpotrivă. Oamenii își confruntă permanent părerile cu părerile celorlalți și sunt foarte atenți la detalii, iar așa numita gândire stereotipă este doar un moment al relației dintre două persoane, când cele două nu se cunosc prea bine. Dacă nu cunoști nemții, spui că sunt harnici. Stai 5 ani la nemți și nu mai spui că sunt harnici, spui eventual experiențe concrete, dar nu mai dai verdicte.

Eu cred personal că stereotipurile sunt doar o altă temă de dezbatere a teoreticienilor care nu prea au ce face și mizează pe efectul halatului alb asupra omului obișnuit, trecut prin școală și învățat că dacă proful îi dă o temă, trebuie să o facă cât mai bine. În realitate, eu nu am o părere despre nemți. Nu-i cunosc. Au o limbă care mie îmi place, la tv au emisiuni ok. Dar dacă îmi pune cercetătorul o foaie în față cu instrucțiunile: scrie caracteristicile nemților, să vezi atunci gândire stereotipă!!!