Hormoni suicidali

Nu e de glumă cu hormonii. Când o glandă cu nume ciudat o ia razna, oamenii fac depresii și se sinucid.

De curând un domn simpatic, bonom, plin de vervă, care arăta mai tânăr decât vârsta reală, s-a aruncat de la etaj. Pur și simplu. De vină ar fi depresia, dar nu orice depresie, ci una cauzată de o boală de tiroidă.

Ne cunoșteam de mult timp și observasem doar că a slăbit foarte mult. Am știut că e bolnav pentru că slăbise brusc și prea tare. Dar am crezut că, răpus psihic de o boală necruțătoare, a preferat, curajos, să-și pună capăt zilelor. Nu aș fi crezut că hipotiroidismul dă depresii atât de grave.

Am citit pe internet despre depresie și tiroidă și am citit un articol interesant despre cauzele depresiei. Una dntre ele ar fi bogăția. Oamenii din state bogate se sinucid mai des decât cei din state sărace. Au prea multe obiecte în grijă și prea puțin timp pentru ei înșiși. Am observat cu ochii mei această chestiune când am cunoscut oameni cu bani. Nu erau fericiți și fără griji, așa cum aș fi crezut. Permanent stresați, ocupați, nervoși, oamenii aceștia îmi transmit o stare de tensiune psihică.

O altă cauză ar fi deglările hormonale date de tiroidă. Din câte am citit, boala este genetică și se poate instala la femeile care au născut. Din acest motiv, unele femei cedează nervos și comit acte inumane care duc la decesul lor sau chiar al copiilor pe care îi iubesc. Nu e ușor să dai naștere unei noi generații și să accepți că devii generația de sacrificiu. Orele de nesomn, permanenta hărțuire a mamei de către copil pot da peste cap organisme mai sensibile. Sau mai puțin supravegheate de către persoane responsabile. Sau, cum este cazul colegului meu, mai puțin norocoase…

Nu știu cum să închei articolul acesta. Și eu am stări dark. Mai plâng uneori. Nu văd ieșiri. Sunt din ce în ce mai conștientă de finalul vieții. Și atunci îmi cumpăr ojă mov, fard mov, ruj mov, și mă colorez toată. Îmi închipui că sunt un papagal viu colorat care merge țanțoș pe stradă și țipă:

– Și acum, ostași, spre bătrânețe și moarte, cu curaj, înainte!