Meditația poate încetini îmbătrânirea?

Un studiu de la Universitatea din San Francisco a propus să vadă ce efect a avut o tendință către atenția momentului actual, o caracteristică cheie a unor forme de meditație asupra atenției pe lungimea telomerelor celulare.

239 de femei cu vârste cuprinse între 49 și 66 de ani care au fost meditatori cu experiență, au fost alese pentru studiu. Au practicat forme de meditație care se concentrează asupra respirației și au făcut acest lucru de la doi la treizeci și cinci de ani fiecare.

Cercetătorii au măsurat rătăcirea minții și atenția asupra atenției asupra prezentului la femei și au descoperit că mintea mai rătăcește este cu atât mai scurtă.

Telomerele sunt acoperirile de protecție de la capătul fiecărui fir de ADN care ajută la facilitarea replicării celulare. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc sau se confruntă cu stresul sever sau cu boli mintale, telomerele se scurtează și se estompează, iar replicarea celulară încetinește. Urmează provocările de sănătate legate de vârstă și mortalitate.

Cu cât telomerele sunt mai lungi, cu atât este mai puțin impactul îmbătrânirii asupra sănătății.

Femeile cu o capacitate mai bună de a se concentra asupra prezentului, probabil dezvoltate prin practica lor de meditație, aveau telomere mai lungi decât femeile care au gândit să rătăcească și au avut mai multe dificultăți în a se concentra pe prezent.

Vârsta celulară a minții rătăcitoare era mai în vârstă cu cinci ani decât femeile care puteau rămâne atente.

Ceva mereu pare să sară din aceste studii care ne face să punem sub semnul întrebării pretențiile cercetătorilor, validitatea concluziilor sau aplicabilitatea datelor pentru multe persoane.

Nimic nu scurtează telomerele ca stresul, iar stresul sever afectează sănătatea telomerelor chiar mai mult decât îmbătrânirea. Cercetătorii au căutat să aleagă persoane cu puțin stres în viața lor ca un control asupra atenției lor ca atenție ca factor principal al investigației.

Femeile alese pentru studiu nu au fost un grup foarte divers și toate au raportat niveluri scăzute de stres și satisfacție ridicată cu viața. Au fost foarte educați, 84% cu o diplomă universitară sau mai mare, 51% cu o diplomă profesională; extrem de compensat, 48% au câștigat peste 100.000 USD pe an, 32% între 50.000 și 100.000 USD; și albi, 89% caucazieni, 6% asiatici, 3% latino și 2% afro-americani.

Așadar, poate concluzia reală este aceea că femeia albă bogată și foarte educată, cu puțin stres în viața acesteia, care se întâmplă să mediteze, îmbătrânește mai lent decât toți ceilalți.

Meditația este minunată. Toată lumea (aproape) ar trebui să o facă. Ne va ajuta majoritatea oamenilor să gestioneze stresul și chiar ne va menține pe toți tineri.

Dar să luăm aceste afirmații cuprinzătoare despre beneficiile universale ale atenției cu scepticismul pe care îl merită.

Pentru a rezuma toate acestea, femeile care iubesc viața trăiesc mai mult.