Persoanele celibatare au o stimă de sine mai puternică decât persoanele căsătorite

În mod legal, dacă nu ești căsătorit, înseamnă că ești singur. Definiția juridică are importanță, deoarece a avea un status relațional legal, căsătorit oficial, înseamnă că ai acces la mai mult de 1000 de beneficii și protecții federale.

În mod obișnuit, însă, în viața de zi cu zi, cei care conviețuiesc singuri sunt mai degrabă ca oamenii căsătoriți. Aceștia au o relație deschisă și se poate considera că sunt cuplați social. Oamenii au observat acest lucru și nu îi tratează în mod diferit de cei ce formează un cuplu. Ei se văd de asemenea cuplați, nu ca singuri.

Cuplurile ce conviețuiesc împreună au trecut de zilele în care au fost descrise, în mod neironic, ca „trăind în păcat”. Totuși, poziția lor este din unele privințe încă neliniștită. Unii încearcă să facă haz de cei care nu se căsătoresc, dar locuiesc împreună, susținând că aceștia nu doresc să facă angajamentul căsătoriei sau avertizează că fără acest document oficial de căsătorie în mână nu vor prospera cu adevărat felul în care o fac cuplurile căsătorite. De asemenea, afirmațiile despre căsătorie ce susțin că acest fapt îi face pe oameni mai fericiți și mai sănătoși sunt doar mituri.

Oamenii din mișcarea pro-căsătorie spun că există ceva special în căsătoria oficială – crește angajamentul; face ca uniunea să fie „reală”. Cred că există și ceva special în legătură cu căsătoria oficială – vine cu un pachet de beneficii și protecții federale, ce nu se pot regăsi la persoanele singure și cupluri ce coexistă împreună.

Într-un alt studiu, rezultatele arată că persoanele care s-au alăturat (prin parteneriat sau căsătorie) au petrecut mai puțin timp cu prietenii și au avut mai puțin contact cu părinții lor decât cei care au rămas singuri. Rezultatele mai sugerează și faptul că trecerea de la un simplu cuplu la căsătorie este cea mai importantă. Cei care coexistă și apoi se căsătoresc petrec și mai puțin timp cu prietenii decât cei care coexistă fără să se căsătorească vreodată.