Românii pică testul de gramatică inteligentă pe Facebook

Când mă uit pe profilele domnului Victor Slav și doamnei Bianca Drăgușanu, remarc cu stupoare că românii habar nu au de gramatică. Mesajele de sustinere gen Victoraș ești un tip extraordinar, uit-o pe târâtura aia, respectiv curvo mi-e silă de tine sunt scrise cu picioarele, atât gramatical cât și sufletește.

Cât de prost și lipsit de ocupație poți fi, ca să te apuci să postezi pe Facebook mesaje de susținere (sau nu) pentru doi protagoniști care nu dau doi lei pe tine? Mesajele de acest gen curg pe Facebook pe ambele profile. Printre ele se mai strecoară câte o postare împăciuitoare, neutră, de genul lasă că ei știu mai bine ce e între ei, și adevărul este undeva la mijloc.

Adevărul este că mie mi se rupe de Victoraș și Bianca. Nu simt nevoia să le postez mesaje de susținere morală. Nu suntem prieteni iar mie când mi-a murit papagalul nu mi-a postat nimeni pe Facebook mesaj de condoleanțe. Pe vremea aceea nici nu exista Facebook, dar ăsta e un aspect minor.

Mă gândesc cum arată scrisorica pentru Moș Crăciun a postacului de meserie: Dragă Moșule, am făcut o faptă bună anul acesta. Nu, nu am ajutat o bătrânică să treacă strada. Nu, nu am renunțat să înjur în trafic. Nu, nu am avut grijă de copil, familie, etc. Am postat pe Facebook-ul lui Victor Slav o încurajare, că e băiat frumos și prietenos cu lumea de pe Facebook, iar ei un mesaj cinstit, onest, în care îi spuneam ce merită să audă. Și drept urmare, dragă Moșule, aștept cadoul meu pentru anul acesta.

Și Moșul îi trimite un certificat de persoană cu nevoi speciale și un tractoraș de plastic chinezesc.

Și în timp ce aceștia doi postează mesaje cu dublu înțeles din care numai proștii cred că înțeleg ceva pentru că ele d-aia sunt ambigue, ca să prostească oamenii cu nevoi speciale, românii postează și postează și își dau cu părerea. Lasă mesaje de susținere/ înjurături unor oameni străini, care nu au nevoie de susținerea lor. În același timp, vecinii postacilor se țin de cap ascultându-le manelele, colegii de serviciu repară greșelile lăsate în urma lor, partenerul de viață suferă de scandaluri…Postacul însă se simte împăcat cu sine: a participat la un act de justiție! Asemenea unui magistrat, a hotărât că Bianca a greșit iar Slav este un băiat cu suflet bun care trebuie să-și vadă de viața lui.

Dacă aș fi una dintre cele două vedete, căci trebuie sa recunosc că românii i-au vedetizat pe cei doi prin atenția pe care le-o acordă, aș face un pustiu de bine și aș impune o singura condiție postacilor: să-și revizuiască greșelile gramaticale. Și aș face asta cu Gramatica Limbii Române în față, pe îndelete. Măcar cu atâta să ne alegem în urma unui scandal, cu oameni care au învățat să judece prost în limba pe care o cunosc la perfecție.

Dar cum asta nu se va întâmpla, mai am o singură soluție: să-i scriu lui Moș Crăciun că vreau câte un exemplar din Gramatica Limbii Române, iar el să-mi aducă ultima colecție de manele.