Scandalul hipermarketurilor

Nu am sa comentez scandalul zilei cu taxa auto. Cum ridica Basescu un deget, cum se inghesuie toti sa isi dea cu parerea. Oricum, nu asta este marea noastra problema. Taxa auto este o consecinta a lipsei de bani la buget. Ca si alte taxe si impozite care au aparut in ultimii doi ani. Dar nimeni nu are interesul sa discute despre cauzele reale. Toti se multumesc sa apara la televizor si sa ii infiereze cu manie ori pe presedinte, ori pe primul ministru. Dar despre cetatenii care platesc acest taxe cine vorbeste?

Tema pe care propun sa o discutam astazi este cea cu hipermarketurile. Saptamna trecuta incepuse o dezbatere despre acest subiect, pornind de la protestele producatorilor de alimente. Dar s-a trecut relativ usor peste subiect. Cel putin asa mi se pare mie. Nu am vazut nici un partid, cu atat mai putin Guvernul, sa se manifeste in vreun fel vizavi de aceasta situatie. Ca marile hipermarketuri percep taxe de la producatori se stie demult. Acum cativa ani imi povestea un prieten ca incearca sa lege o relatie cu un director de la Metro, pentru a-l sensibiliza sa ii vanda produsele. Deci a fost o chestiune acceptata de la bun inceput. Acum insa lucrurile par sa se fi agravat.

Intai de toate as spune ca venirea hipermarketurilor in Romania a fost o bucurie pentru noi toti. Acum, ne-am obisnuit cu prezenta lor, fie in centrul orasului sau la marginea lui si ne este mult mai usor sa ne facem cumparaturile acolo pentru ca sunt toate la un loc. Mancare, haine, jucarii, carti, electrocasnice etc. Dincolo de faptul ca preturile sunt mai mari decat se spune in campaniile publicitare, apare o alta problema importanta. Avem toate motivele sa ne ingrijoram. Pentru ca daca ati observat, cam toate lanturile mari au inceput sa isi vanda propriile produse. La Mega Image se vand produsele 365, la Carrefour cele cu marca proprie, la Metro Aro si Clever. Si incet, incet dispar produsele romanesti. Chiar si la legume, fructe, lactate, deci produse perisabile. Si m-am uitat cu atentie, nu sunt produse in Romania. Din cate am citit, pentru ca un produs perisabil sa aiba termen de valabilitate mare este super tratat. Si atunci cred ca ar fi mai normal sa ne preocupe ce mancam, daca tot am acceptat sa platim preturi mai mari, nu?

Va aduceti aminte de campania “Fabricat in Romania”? Eu cred ca a fost o idee buna. Si mai ales acum, dupa intrarea in UE si avalansa de produse care ni se baga pe gat ar trebui sa regandim acest proiect si sa incurajam vanzarea produselor romanesti.  Sigur, Guvernul are un rol important. Dar si noi, cumparatorii, avem. In multe tari au fost campanii de acest gen. Si mai cred ca ar trebui modificata legislatia in domeniul protectiei consumatorului si in domeniul concurentei. Daca am da puteri sporite acestor institutii si parghii de interventie si ar fi si aplicate aceste reglementari, cred ca lucrurile nu ar mai sta asa. Voi ce parere aveti? Astept cateva idei din partea voastra pe aceasta tema si va promit ca am sa le transmit in sedintele de la departamentele PSD pentru a pune pe picioare un proiect serios.