Serial (tomato) killer

Greșeala numărul 1 a fost că am însămânțat vreo 25 de tomate pitice într-o jardinieră de 40 cm lungime. Au răsărit toate și curând nu mai încăpeau una de cealaltă.

Greșeala numărul 2 a fost că nu am vrut să le ucid prin smulgere, ci le-am plantat pe lângă bloc, dar nu în calea celor care mai circulă pe acolo-șa.

Mi-am închipuit momentul în care, coapte fiind, roșioarele care deja ciorchiniseră des planta de tomată pitică vor fi coapte și culese de pofticioși.

Asta a fost greșeala numărul 3.

Căci oamenii care au distrus 5 dintre ele nu au făcut-o din poftă, ci dintr-un sentiment de neînțeles pentru mine, un sentiment care le-a șoptit că mai bine le calcă cu piciorul, una câte una, zilnic precum picătura chinezească. După câteva zile de acest gen am dat în depresie curată și am plâns, de mila bietelor plante și de mila celor 10-20 litri de apă cărați zilnic, dimineața și seara, ca să ud micuța mea grădină.

Distrugătorul s-a oprit în cele din urmă, însă pentru una dintre ele a fost prea târziu; avea deja rod verde, mare, cărnos, când tulpina i-a fost lipită de pământ și ruptă. Alte câteva plante au fost de asemenea rupte complet, însă le-am reîmpământat și și-au revenit. Pur și simplu, miraculos.

Însă pericolul nu a trecut. Tomatele pitice au supraviețuit ucigașului în serie, însă el bântuie pe undeva, nepedepsit și neprins. Rodul lor încă verde atârnă îmbietor pe ramurile fragile, preaîncărcate, iar eu mă tem pentru viața lor. Să le culeagă, accept, dar să nu le ucidă. Chiar dacă sunt pe domeniu public și teoretic nu am voie să le cultiv. Măcar să nu le ucidă, chiar dacă nu voi avea parte de ele.

O doamnă care plimba cățelul mi-a povestit cum vecinii cei răi au dus-o în prag de nebunie, că Dumnezeu e mare și le va da ce au oferit, timp în care al ei cățel se pișa pe tomatele mele pitice. M-a bufnit râsul pe dinăuntru și mi-am închipuit o zeitate care face pișulică pe oameni pitici

Apropo de criminali în serie, citeam pe undeva că statul California este pe primul loc in SUA în ce privește numărul de criminali în serie. Oare de ce?