Sfaturi pentru alegerea unui storcator de fructe si legume

Principalul argument pentru a ne cumpara un storcator de fructe si legume este ca avem nevoie de sucuri naturale iar acestea nu exista pe piata. Chiar daca exista multe produse care pe eticheta sunt „naturale” in realitate acestea contin foarte multe substante chimice. Din pacate si perceptia romanilor asupra sucurilor naturale este gresita considerand ca a fi natural inseamna a nu avea acid.

Evident, organismul nu are neaparat nevoie de sucuri insa simtim uneori sa le consumam, iar cele mai bune variante raman cu siguranta sucurile facute acasa, fie prin stoarcerea fructului, fie prin infuzie sau alte metode traditionale.

Cu siguranta, cea mai rapida metoda de a face acasa sucuri naturale este cea prin stoarcerea lor. Uneori pe piata se gasesc si storcatoare simple la 50 de lei insa e indicat sa cumparam unele care depasesc 100 de lei pentru ca sunt mai puternice, mai rezistente in timp si nu se pierde prea mult suc in pulpa. Exista si storcatoare profesioniste care depasesc 5.000 de lei insa atunci cand nu facem suc permanent se pot dovedi a fi nerentabile. Personal, optez pentru un storcator intre 200 si 500 de lei.

In general, storcatoarele ieftine sunt proiectate pentru a stoarce anumite fructe, in special pe cele moi, si au probleme in a le stoarce pe cele mai tari. Din acest motiv trebuie sa cautam storcatoare care sunt capabile sa stoarca cat mai multe fructe si fara a fi nevoie sa introducem felii cat mai mici.

Storcatoarele electrice sunt de doua feluri:  centrifugale si cu ax canelat (cu melc). Teoretic, cele din urma sunt mai bune pentru ca dau un randament mai mare cu orice tip de fruct insa sunt mai scumpe. Cele centrifugale sunt mai ieftine insa au dezavantajul ca se pierde mai mult suc si se incalzeste, iar temperatura ridicata duce la pierderea unor calitati a sucului. Cu toate acestea lipsa melcului ne permite sa stoarcem fructe mai mari ca dimensiune si mai repede.

Puterea storcatorului este un element de care trebuie sa tinem cont. O putere medie este de aproximativ 800 W si este suficienta pentru a stoarce majoritatea tipurilor de fructe. Pentru o mai mare siguranta putem alege un storcator mai puternic. De asemenea, acesta trebuie sa aiba cat mai multe trepte de viteza.

Una dintre cele mai mari probleme legate de storcatoare este curatarea acestora. Sunt cazuri in care facem un pahar de suc in cateva secunde insa ne ia peste un sfert de ora sa curatam storcatorul, ceea ce de multe ori duce la pierderea chefului de a bea suc. Ca atare, nu trebuie sa ignoram usurinta cu care acesta se spala. Unele au functia de pre-curatare ceea ce presupune ca introducem apa in ele si se curata singure in proportie de 80%, lucru care ne usureaza considerabil din munca. Daca avem la dispozitie o masina de spalat vase trebuie sa luam in calcul neaparat compatibilitatea acestuia cu ea.

Recipientele de stocare a sucului si a pulpei de fruct sunt importante atunci cand stoarcem cantitati mari. Recomandarea mea este ca indiferent de situatie acestea sa fie mai mari de 1 litru. Unele storcatoare nu au recipientul de stocat sucul si in cazul asta ar trebui sa aiba functia „antipicurare”.