Studiu: Musicoterapia ajută sincronizarea creierului cu terapeutul

Un studiu inovator dezvăluie că în timpul unei sesiuni de terapie cu muzică, creierul unui pacient și terapeut. Prima constatare este privită ca o descoperire care ar putea îmbunătăți interacțiunile viitoare între pacienți și terapeuți.

Studiul a fost primul care a utilizat o procedură numită hiper-scanning, care înregistrează activitatea a două creiere în același timp, permițând cercetătorilor să înțeleagă mai bine modul în care interacționează oamenii.

În timpul sesiunii documentate în studiu, s-a interpretat muzică clasică, deoarece pacienta a discutat despre o boală gravă în familia ei. Atât pacientul cât și terapeutul au purtat capace EEG (electroencefalogramă) care conțin senzori, care captează semnale electrice în creier, iar sesiunea a fost înregistrată în sincronizare cu EEG folosind camere video.

Cercetarea a fost realizată de profesorul universitar Anglia Ruskin, profesorul Jorg Fachner și Dr. Clemens Maidhof. Studiul apare în revista Frontiers In Psychology.

Autorii explică că terapeuții muzicali lucrează către „momente de schimbare”, acolo unde au o legătură semnificativă cu pacientul lor. Aceasta a fost o dovadă, deoarece la un moment dat în acest studiu, activitatea creierului pacientului s-a mutat brusc de la afișarea sentimentelor negative profunde la un vârf pozitiv.

Un moment mai târziu, pe măsură ce terapeutul și-a dat seama că ședința funcționează, scanarea acestuia a afișat rezultate similare. În interviurile ulterioare, amândoi au identificat acest lucru ca un moment în care au simțit că terapia funcționează cu adevărat.

Cercetătorii au examinat activitatea în lobul frontal drept și stâng al creierului, unde sunt procesate emoții negative și, respectiv, pozitive.

Analizând datele hiper-scanning alături de materialele video și o transcriere a sesiunii, cercetătorii au putut să demonstreze că are loc sincronizarea creierului și să arate, de asemenea, cum arată un „moment de schimbare” al unui pacient-terapeut în interiorul creierului.

Fachner, autorul principal și profesor de muzică, sănătate și creier la ARU comentează:

„Acest studiu este un punct de reper în cercetarea în terapia cu muzică. Terapeuții muzicali raportează că au suferit schimbări emoționale și conexiuni în timpul terapiei și am putut confirma acest lucru folosind date din creier.

„Muzica, utilizată terapeutic, poate îmbunătăți bunăstarea și poate trata afecțiuni, inclusiv anxietate, depresie, autism și demență. Musicoterapeuții au fost nevoiți să se bazeze pe răspunsul pacientului pentru a judeca dacă acesta funcționează, dar folosind hiperscanning putem vedea exact ce se întâmplă în creierul pacientului.

„Hiperscanning-ul poate arăta modificările minuscule, altfel imperceptibile, care au loc în timpul terapiei. Prin evidențierea punctelor precise în care ședințele au funcționat cel mai bine, ar putea fi utilă în special în tratarea pacienților pentru care comunicarea verbală este provocatoare.

Descoperirile noastre ar putea ajuta, de asemenea, să înțeleagă mai bine procesarea emoțională în alte interacțiuni terapeutice.