Trei secrete de compasiune pentru ca relatiile sa dureze

Doar 30% dintre persoanele care se căsătoresc sunt fericite și sănătoase.

În mai mult de patruzeci de ani de cercetare pe tema relațiilor sănătoase, pionierii i John Gottman și Robert Levenson de la Universitatea din Washington, au identificat ce calități au relații de succes în comun. Cercetarea lor a găsit două tipuri de cupluri. Gay sau nu, bogat sau sărac, cu sau fără copii, cuplurile sunt fie conduse de maeștrii, fie dezastruoase.

Maeștrii sunt cei care rămân fericiți împreună cel puțin șase ani de la căsătorie. Dezastrele sunt cele ale căror căsătorii s-au rupt sau care sunt nefericite cronic.

Care este secretul pentru a fi un maestru al relației? Compasiune. Iată trei secrete de compasiune pentru a fi un maestru de relații.

Secret 1: Un aer de încredere
Când au conversații, chiar și despre cele mai luminoase lucruri, cuplurile dezastruoase manifestă excitare fiziologică, un răspuns ce activează o luptă sau un ritm cardiac accentuat. Este ca și cum se așteaptă la un război, probabil pentru că majoritatea conversațiilor anterioare au degenerat într-un concurs în care ori câștigi, ori pierzi. Aceasta este o dramă, o conversație contradictorie.

Maeștrii arată o conexiune calmă, indiferent de subiectul discutat. Atitudinea și climatul emoțional sunt unul dintre „Ești OK, sunt OK”. Ei rămân logodiți unul cu altul, evitând judecata, atacul sau vina. Ei nu se așteaptă la o luptă și sunt mai confortabili din punct de vedere emoțional și fizic.

Secret 2: Angajament curios
Cuplurile dezastruoase răspund la oferte cu lipsă de curiozitate. Ei fie acceptă în mod pasiv oferta cu declarații precum „OK”, resping în mod activ suma licitată cu comentarii cum ar fi „Opriți-mă, încerc să citesc” sau ignorați complet oferta. Oricare dintre aceste răspunsuri arată o lipsă de interes în ceea ce cealaltă persoană consideră importantă.

Maeștrii relațiilor răspund la sumele licitate pentru conexiunea cu o curiozitate autentică. Ei acordă partenerului atenția completă, pun întrebări și își manifestă interesul pentru a învăța ce își dorește cel ales.

Secret 3: Disciplina bunătății și generozității
Te aștepți ca partenerul tău să se încurce? Ai anticipat că el sau ea te va dezamăgi? Sau oferiți partenerului beneficiul îndoielii, căutând calități și comportamente pozitive pentru a confirma? Această dinamică, numită dispreț, critică și ostilitate față de bunătate și generozitate, este cel mai puternic predictor al relațiilor de succes.

Cuplurile dezastruoase au dezvoltat obiceiuri de ignorare și de concediere, căutând motive să critice și să se plângă, și anticipând intențiile negative unul celuilalt. Oamenii care se concentrează pe supărarea partenerilor lor ratează 50% din comportamentele pozitive ale partenerului și văd multe lucruri negative care poate sunt inexistente.

Maeștrii caută și transmit gânduri pozitive unul celuilalt. Ei își asumă intenții pozitive, caută motive să sărbătorească și își concentrează energia asupra a ceea ce merge bine. Acest tip de optimism necesită disciplină, angajamente și muncă grea. Nimic nu este ales la întâmplare și nu se va menține în mod magic doar pentru că te-ai îndrăgostit. Ea poate fi susținută numai cu eforturi zilnice.

Dacă relațiile devin toxice, ori trebuie rezolvate problemele prin comunicare și diverse fapte ce duc la înțelegere reciprocă, ori soluția cea mai evidentă ar fi despărțirea. În domeniul relațiilor, mai ales că este vorba de a alege efectiv persoana cu care să îți petreci viața, trebuie ca mediul de relaționare să fie unul pozitiv în care există încredere, disciplină, înțelegere și maturitatea necesară pentru a trece peste conflictele uzuale ale acestora.